MG 0395

Historisk sett startet rasen Boerboel på 1600 tallet, da europeiske immigranter som kom til dette ukjente kontinent brakte med seg sine store mastiffer / Molossere for å forsvare seg og sin familie mot de farer som truet.

Etter som tiden gikk ble hundene blandet med lokale afrikanske raser. Og da gårdene som oftest lå svært isolert, og hundene i stor grad måtte klare seg selv, uten mulighet for medisinsk behandling hvis de ble syke eller skadet, sier det seg selv at bare de sterkeste overlevde.

 

 

 MG 3243

I motsetning til de fleste andre i mastiff / Molosser familien har Boerboelen holdt seg uforandret gjennom århundrer og er i dag stort sett den samme hunden som den Boerboelen som måtte forsvare sin familie på 17 og 18 hundretallet i den Afrikanske bushen. Den av Boerboelens opphav som regnes som den egentlige forfaren, er en stor, tung og nå utdødd Molosser ved navn Bullenbijter, men hvor genene lever videre i den Sørafrikanske Boerboel. For de som lurer på hva navnet Boerboel betyr, blir den nærmeste oversettelsen Boerens (bondens) store hund (boele).

Boerboelen er en rask, bevegelig og atletisk hund av mastiff / Molosser familie. Ovenfor sin familie er Boerboelen myk og hengiven. Til å være av mastiff familie er den intelligent og lettdressert, og blir i hjemlandet Sør Afrika blant annet brukt som tjenestehund. Inne er de svært rolige, men ute er de aktive og de elsker å leke. Et av Boerboelens særtrekk er at den alltid holder seg tett til sin familie og er aldri langt unna. Et annet særtrekk ved rasen er at den er uten jaktinstinkter, og vil ikke være til fare for bufe eller ville dyr om den er løs.

I oppveksten kan enkelte boerboeler virke skeptisk og forsiktig, dette kan for de som ikke kjenner rasen forveksles med nervøsitet, men dette er en arv i fra Afrika hvor en uforsiktig valp i den Afrikanske bushen ikke hadde levd lenge. Som voksen skal Boerboelen fremstå som trygg og selvsikker.

Med opphav i Afrika sier det seg selv at de tåler varme bedre enn de fleste, men med sin tette pels og tykke hud tåler de også kaldt klima bedre enn man kunne forvente. Boerboelen er en sunn hund, og med en normal levetid på 8 - 10 år er den uten sammenligning den i mastiff familien som lever lengst, og det fins et tilfelle hvor en boerboel ble hele 21 år gammel.

 MG 4834

Boerboelen har et utseende som vil få noen til og tenke på kamphunder, men sannheten er at den aldri har vært brukt til hundekamper og er heller ikke typisk hundeaggressiv, men trives som regel godt sammen med andre hunder eller andre husdyr bare de vennes til det.

Den første Norske Boerboelen, Thor Zulu, ble importert til Norge fra Danmark i 1999. I desember 2000 fødte Thor Zif norges første Boerboel-kull.
Anslagsvis er det ca 800-900 Boerboeler i Norge per 2014.