Hårsekkmidd forekommer som oftest hos korthåret hunderaser, og er som regel helt ufarlig. Valpen smittes av moren ved diegivningen de første levedagene når den gnir nesen og forlabbene mot morens hud og melkekjertler.

Midden lever av utstøtte hudceller, talg og lignende. Hårsekkmidd forekommer i to forskjellige former, lokalisert og generalisert. Lokalisert oppstår som oftest i ansiktet og på forbena, der hunden utvikler små betennelser i hårsekkene. Dette vises som hårløse flekker på ca. 1-3 cm i diameter. Dette gir vanligvis ingen kløe eller plager for hunden. I de fleste tilfeller vil symptomene forsvinne av seg selv innen hunden er ca. et år. Den generaliserte formen finner vi hvis større deler av kroppen er angrepet. Fortykket tørr hud, flassdannelser som klør og irriterer. Dette kan føre til bakterieinfeksjon, kviser eller små verkebyller og hunden kan bli svært syk. Veterinæren stiller diagnosen med hudskrap som ses på under mikroskop.

Behandlingen er ofte ectodex-vask opptil 6-10 ganger med en ukes mellomrom. I noen tilfeller må det også brukes antibiotikum.