Hunden kalles gjerne menneskets beste venn, men å eie en hund kan bli dyrt dersom hunden blir syk eller skadet. En hundeforsikring er en økonomisk trygghet for deg som er hundeeier, og dekker mange hendelser som kan inntreffe. 
En hundeforsikring kan stort sett tilpasses slik at den dekker nettopp dine behov. Hvilke dekninger du trenger kommer delvis an på hvilke type hund du eier og delvis an på hva du selv ønsker.

De fleste forsikringsselskap tilbyr vanligvis følgende dekninger i sine hundeforsikringer:

  • Tap av hund ved død og annet: Dersom hunden din dør vil du få utbetalt en forsikringssum inntil et visst beløp. Dette gjelder både der hunden dør naturlig eller denne må avlives. Denne dyreforsikringen gjelder også der hunden blir stjålet eller man mister hunden.
  • Tap av bruksverdi: Dette er en tilleggsdekning som kan velges sammen med dekningen ovenfor. Forsikring for tap av bruksverdi er typisk aktuelt der hunden har spesielle egenskaper, f.eks. blindehund, utstillingshund osv.
  • Dekning av veterinærutgifter: Alle hunder trenger behandling hos veterinær en eller flere ganger i løpet av livet. Veterinær er dyrt, og utgifter til veterinærbehandling kan bli meget store i løpet av et eierskap. Du kan tegne hundeforsikring for denne typen kostnader inntil en viss sum. Vanlig sum er mellom 20 000 og 50 000 kroner per år. En forsikring for veterinærutgifter dekker typisk også medisiner, vaksiner, kiropraktikk, fysioterapi, bandasjer, korsbåndsskade og annet.
  • Dekning av utgifter til rehabilitering: Denne forsikringen kan velges som et tillegg til veterinærforsikringen. Her dekkes utgifter til rehabilitering etter erstatningsmessig skade inntil en viss sum per år.
  • Dekning av veterinærutgifter for valper: Denne forsikringen dekker kostnader til veterinærutgifter for valper fra de er fem uker til de er 12 uker, eventuelt til de blir levert til ny eier.

ZolodyrlegeZolodyrlege2Zolorehab

Akkurat hvor mye koster våre hunder oss?

Selskapet Petplan anslår at over sine tolv års gjennomsnittlig levetid, vil eieren av bare én hund pådra seg utgifter for 134 000 NOK. Dette er et gjennomsnitt som inkluderer mat, vaksinasjoner, medisinske kostnader, og andre tilfeldige utgifter som kan oppstå i løpet av livet til et kjæledyr.

Helst så vil vi jo at dyret vårt skal leve et sunt, ulykkefritt liv og ikke trenge veterinærbehandling utover den vanlige årlige rutinesjekken. På den andre siden kan hunden bli involvert i en bilulykke, eller utvikle en kronisk tilstand som krever langsiktig, kostbar behandling.

Kan en hundeforsikring redusere kostnadene?

Hundeforsikring er designet for å være en løsning for å redusere kostnadene som fort kan påløpe. Men ikke alle produkter er like eller egnet for alle. Statistikk fra de ulike forsikringsselskapene viser at mange dyreeiere synes det er praktisk med forsikring. 34% av hundeforsikringstakere har et krav hvert enkelt år. Til sammenligning har bare 9% av personer med innboforsikring et krav hvert år.

Hele 98% av kravene er for veterinærutgifter, så her kan det være penger å spare. En ulempe med hundeforsikringer er at rutinemessig behandlinger, inkludert vaksinasjoner, fjerning av orm, og kastrering eller sterilisering ikke blir dekket.

Kostnadene for disse behandlingene kan komme på et par tusen kroner i året for en gjennomsnittlig hund, så det lønner seg å vurdere dette når du bestemmer deg for om hvorvidt du ønsker å kjøpe en forsikring.

Akkurat som med din egen livsforsikring, vil hundens helseforsikring blitt dyrere hvis du må fornye det. Du kan forvente å betale rundt 20% mer for premiene når hunden din er åtte år.

Uansett hvilken type forsikring du føler passer din situasjon, er det avgjørende å sammenligne så mange forsikringer på pris og dekning som mulig. En av de enkleste måtene å gjøre dette på er å bruke minst to nettsider med prissammenlikning for å lage en kort liste over de billigste leverandørene.

Trykk her for en nyttig link til Norsk Familieøkonomi sin sammenligning av hundeforsikring