0244540

Her er en liten generell innføring rundt dette med fôring av en så stor og hurtigvoksende rase som Boerboel .

Det er et hav av merker og produsenter, og hva som er riktig for din hund trenger ikke være riktig for naboens hund. Her gjelder det å finne fôret som fungerer for den aktuelle hunden. Såkalte premium og best i test for kan være helt feil for din hund, mens andre kan synes de fungerer veldig bra.

 

Det man skal tenke på når man velger et fôr er kvaliteten, og om opptakeligheten av fôret er bra, dvs at hunden nyttegjør seg av maten den spiser. Dette kan man se blant annet på avføringen, det skal ikke komme ut like mye som det går inn. En hund som spiser et fôr som fungerer skal ha lite og fast avføring, pelsen skal være blank og hunden skal generelt ha et frisk og flott preg. Pelsen skal heller ikke være tørr og feit. En hund i vekst trenger mer proteiner enn en voksen hund, både for å ha energi til dagens gjøremål som lek og sprell, men også dannelse av nytt vev, blod og skjelett. Det er også viktig at fôret man velger er riktig sammensatt med vitaminer og mineraler for akkurat våre hunder. 
Store raser kan være følsomme overfor mye kalsium tilførsel, noe som f.eks kan bli et problem om man gir feil fôr til valpen sin. Det er laget flere fôrtyper beregnet på nettopp store raser, fordi dem vokser så brått og fort, så er det laget med optimal støtte for demmes spesielle behov kontra hva en miniatyr rase har.

Rådfør deg gjerne med hva din oppdretter bruker av merker, og om det er tørrfôr eller råfôr. De har gjennom sine år som oppdretter gjerne prøvd ut litt forskjellig, og gjort seg noen bemerkninger.

10003917644965132207936859006615741417Når det kommer til mengde mat er det så individuelt at man kan nesten ikke fortelle noen hvor mye mat dem skal gi sin hund. En Boerboel kan fort vokse 1-3kg pr uke i perioder, for så og stoppe opp vektøkningen for en liten tid. Det står gjerne fôringsanvisninger på etiketten på valgte fôrmerke, men det er viktig og huske på at dette er bare en anvisning.

Man kan starte med det som utgangspunkt, men husk at det er du som må justere etter din valps behov og vekstfaser. Det som er viktig og huske på er at man må for all del ikke overfôre, en feit valp vil være mer utsatt for div. lidelser på skjelettet. Noen tror de må fôre valpen mer for at den skal se stor og imponerende ut, men dette kan føre med seg helseplager og frarådes. Valpen vokser ugjevnt, og vil kansje se litt dust ut i perioder med lange stankelbein, høyere bak enn foran, store ører og smalt hode. Det er helt naturlig at noen vokser ujevnt, og hundens høyde og lengde er det som gjerne kommer det første året. Og den legger seg som oftest mer ut i bredde og masse etter første året.

En Boerboel er ikke ferdig utviklet ved 1års alder, den er da bare kanskje ca. halvveis i sin utvikling. Hanner bruker noe lengre tid på å være ferdig utviklet. Tisper bruker gjerne 2-2,5år, mens hanner 2,3-3år. Her er det igjen individuelle forskjeller. Så derfor skal man være varsom med fôringen. Bredde og masse kommer når hunden er klar for det.

0238530Råfôring er noe som har blomstret veldig opp iløpet av de senere år, og det finnes masse informasjon rundt dette på internett. Det er svært mange Boerboeleiere som har gode erfaringer med dette. Prinsippene er det samme uansett hva man fôrer på, pass bare på at alle hundens behov blir dekket enten ved tilsettinger, eller at man setter seg korrekt inn i BARF-fôring. Man kan også kombinere dette helt fint. Hvorfor noen velger råfôring fremfor tørrfôr kan det være flere grunner til. Det er noen hunder som er følsomme mot f.eks kornprodukter, mens andre syns enkelt og greit at det mer naturlige kostholdet er best. Skal ikke gå så i dybden her, dette er bare ment som en generell informasjon.
En voksen hund har ikke samme behov som en valp. Og man går ofte litt ned på fôrmengde, og bytter til et voksen tilpasset fôr. En tommelregel sier at når man kjenner ribbena men ikke ser dem når hunden står rolig, så er den i fin form, eller at man ser antydning til ribbena når hunden strekker seg eller løper. Men her igjen kan det være litt forskjell på hundene.
Er du usikker så spør gjerne andre hvordan din hund ligger ann. Man har et ansvar som dyreeier, og det er vi som skal påse at dyret er i fin form, og fremme dens helse så best vi kan.