MG 6458

Aktivitet og mosjon er veldig omdiskutert, og mange har forskjellige meninger. Noen råder valpekjøpere til og holde hunden i bånd og løfte/bære den over alle hindringer, mens andre igjen tar ikke noen forhåndsregler. Selv om vi har en stor rase, så har den fire ben den som alle andre. Den kan både gå selv, og leke. Men man burde ta visse hensyn likevel. Ikke la en ung valp hoppe inn og ut av f.eks bilen. Støtt den opp, og løft bakparten inn. Dette sparer både hunden og deg for belastninger. Det finnes også ramper om man har høye SUV biler f.eks. Det gir hard belastning på et veldig uferdig skjelett om den hopper, spesielt ut av bilen. Når hunden skal ut kan man holde den igjen i halsbåndet/selen for å støtte den litt. Samme med trapper, ikke la den løpe opp og ned hele dagen. Og vær litt forsiktig med lek på glatte gulv å fliser. Husk at valpen trenger også lære seg hvordan man går i trapper, på et rolig og trygt vis. Det er ikke snakk om at man skal putte bobleplast rundt hunden, den må få leke og være valp. En valp som vokser så fort som en Boerboel gjør, trenger å bruke sin kropp naturlig for å kunne utvikle nødvendig muskulatur for å bære sin egen kropp korrekt. Om den holdes helt rolig og skjermes fra alt under veksten vil ikke kroppen kunne fungere skikkelig når den plutselig da skal få røre seg mer. Bruker man sunn fornuft, så finner man nok fort en gylden middelvei mellom å ta visse forhåndsregler, og at hunden får bruke seg naturlig. Å la dem kose seg i naturen er kjempefint, det er da mykt underlag som bidrar til god muskelutvikling, og hundens sanser blir stimulert med at den får gjøre seg erfaringer med både lyder og lukter. Svømming er også en veldig fin aktivitet som er skånsom for hundene våre.

sosialiseringtreffoliverogBB


 MG 8547Enkelte ønsker at hunden skal drive med weightpulling og lignende øvelser, og dette anbefaler vi at du søker råd fra kyndige folk før du starter. Det burde være sjekket at hunden ikke har noen problemer i ledd og skjelett som kan skades ytterligere med sånn belastning. Kløv er også mye brukt, og hundene syns det er kjempemorro og få jobbe litt. Men ikke fyll på masse vekt på en ung hund, la den bære kløvet tomt i starten for å venne seg til både følelsen og lydene, så kan man utvide med og legge en liten vannflaske i hver veske. Og så utvide dette videre etterhvert som hunden blir eldre og sterkere. Ikke overdriv og begynn med vekt for tidlig. 

I valpens utviklingsfase burde man ta den med på så mye som mulig. Meld deg gjerne inn i lokal hundeklubb, forening eller lignende. Det arrangeres jevnlig både valpekurs og div. andre kurs. Noen klubber har også sosialiseringer, og miljøtreninger. Dette er fine ting å ta valpen med på, så den blir utsatt for alle tenkelige situasjoner som kan komme iløpet av livet dens. Ta dem med på byturer, titte på det daglige livet med folk som stresser rundt, biler som kjører, unger som leker ol. Har dere en dyrebutikk i nærheten så stikk gjerne innom dem med valpen, her kommer det ofte andre hundevandte folk, både med og uten hund, det er unger, lyder og lukter, kansje til og med mindre dyr valpen kan få se. Gårder/staller stiller seg ofte positivt om dere spør om lov å gå rundt å titte på dyrene med valpen i bånd. Så den skal bli vandt, og ikke jage dem. En Boerboel som blir introdusert for både store og små dyr i ung alder lærer seg fort at dette er venner og forbinder dem med noe positivt. 

Zappa2

Og har dere andre dyr selv er det sjeldent et problem med denne rasen, dem kan mer enn gjerne leve med både katter, høns, griser osv. Introduser dyrene, og husk å sette grenser for valpen at den ikke skal løpe ned de andre dyrene i sin iver. Lær den å være rolig og respektfull overfor sine andre flokkmedlemmer, både på to og fire ben. Valpen skjønner ofte ikke at den er stor og tung, så om den får styre som den vil kan den bli litt for voldsom for små barn. Ikke tillat hopping og lekebiting når den er liten, dette tar den med seg senere i livet. Legge inn gode og fine manerer fra starten er bra. La gjerne valpen hilse på både store og små hunder, i alle aldre. Men pass på at det er trygge hunder, slik at ikke valpen får en dårlig erfaring. Det er vel så viktig at valpen lærer seg at man skal ikke hilse på alt og alle, man må kunne passere en annen hund på gaten uten at den skal bort å hilse. Det er noe man ofte glemmer litt av i starten når man er veldig opptatt av å sosialisere den med alle hunder. Når hunden er 40-70kg så er det ikke så morsomt å bli dratt gatelangs for hunden ser en annen den vil hilse på. Passeringstrening er noe man kan få hjelp til i f.eks lokale hundeklubber.

En Boerboel er et fantastisk familiemedlem, og legger man litt tid i valpen vil man få en trygg og stabil hund i de fleste situasjoner utenfor hjemmet også.

badebade2eirik12